Petra van Leeuwen
Mario Lagas
2235 BS Valkenburg
Image Alt

Fibromyalgie

  /  Fibromyalgie

Wat is een fibromyalgie massage?

Fibromyalgie massage is één van de gunstigste behandelingsmethoden voor fibromyalgie patiënten. Het doel is pijnbestrijding en/ of slaapbevordering.
Naast massage tegen fibromyalgie klachten kan ik u ook voedingsadvies geven en tips over het nemen van bepaalde voedingssupplementen. Ook kan ik u advies geven voor ontspanningsoefeningen en stretchoefeningen.

Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. fibro = bindweefsel, myo = spieren en algia = pijn. Bindweefsel en spieren behoren tot de weke delen van het lichaam. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd en behoort tot de meest voorkomende pijnsyndromen.
Helaas is er nog geen eenduidige oorzaak gevonden en bestaat er nog geen medicijn dat de aandoening geneest.

Spierpijn en stijfheid zijn vaak de belangrijkste klacht bij fibromyalgie. Maar dit is bij lange na niet het enige probleem dat een fibromyalgie patiënt heeft. Andere klachten kunnen zijn: slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, darmklachten, allergische reacties, pijnlijke zwellingen, pijn in gezicht, heupen en nek, hartkloppingen, vergeetachtigheid, krachtverlies, abnormaal zweten, aften in de mond, eczeem en nog veel meer…

Omdat fibromyalgie patiënten niet in diepe slaap kunnen komen, kan het lichaam zich onvoldoende herstellen. Dit heeft grote invloed op het bindweefsel. Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme van het lichaam. Het zorgt voor de afweer tegen ontstekingen en infecties. Het bindweefsel van een fibromyalgie patiënt is stijf en gespannen. Ook de spieren en de omringende organen verkeren in een constante gespannen toestand. Dit verminderde circulatie en veroorzaakt opeenhoping van afvalstoffen. Constante gespannenheid van de spieren in combinatie met het niet in staat zijn om in het diepe slaapstadium te komen, zijn er de oorzaken van dat de fibromyalgie patiënt niet alleen hevige pijnen ervaart op deze gevoelige bepaalde plaatsen, tenderpoints genaamd, maar ook algehele uitputting.

Fibromyalgie massage wordt in twee verschillende massages aangeboden. Massage met als doel pijnbestrijding en massage ter bevordering van de slaap. De laatste werkt het best aan het einde van de dag.

Doel van fibromyalgie massage:

  • Verlichting van spierkrampen
  • Vermindering van stress en pijn in het lichaam
  • Opname van zuurstof in de spieren
  • Diepere betere ademhaling
  • Losmaken van bindweefsel en verbetering van stofwisseling
  • Verlagen van de bloeddruk
  • Het versterken van het lymfesysteem
  • Verbetering van het bewegingsapparaat
  • Brengt lichaam en geest tot rust
  • Zorgt voor balans in het lichaam